2023. szeptember 17., vasárnap

Karinthy Frigyes gyermekkori naplói

"Önt egy égi kar inti...

...frigye sikerülni fog!" - Kosztolányi Dezső játszott így barátja nevével, aki nem maradt el tőle: "Rossz a koszt, ó lány, ide zsörtölődni jár csak az ember!" Ezt a játékot nevezték intarziának, és játszották kávéházi asztaluknál.

Játék, írás, élet; az élet nagy kérdései. Karinthy Frigyes életművének pillérei ezek, melyeknek csírái már gyermekkorában megvoltak. Igen, Karinthy, és igen, gyermekkor! Sajnálatosan Karinthy naplói szinte mind megsemmisültek a második világháború idején - azonban éppen két füzetnyi megmaradt a gyermekkori naplókból.

Ki ez a Karinthy? Ez egy kisdiák, tele nagy álmokkal; aki ír: naplót, verset és regényeket (sajnos ezek sem maradtak fenn). Egy 10-12 éves srác, aki még nem tudja, mi legyen belőle, író vagy tengerész, vagy feltaláló... Tele van bizonytalansággal és "spleennel". Olyan nagyon ismerős, hiszen mindenki úgy indul neki az életnek, hogy még minden olyan kialakulatlan. És ismerős azért is, mert kezdetlegesen, de már ott van minden benne a nagy íróból: a parodista, a felfedező, a gondolkodó. És egyébként nagyon ügyesen rajzol is: jeleneteket, karikatúrákat, virágot. Aprólékos megfigyelő, írásban és rajzban is. Körülötte pedig zajlik az élet: az iskola (ahol nem teljesít igazán jól, de közben folyton azt hallja: "ügyes ez a gyerek, van neki esze, csak..."); a család (az özvegy apa, aki rá és öt testvérére próbál gondot viselni), rokonok, ismerősök, barátok, akik jönnek-mennek. Élmények és unalom.

Másnak a naplóját elolvasni: illetlenség. Frici is igyekezett a magáét titkosítani, ki is talált titkosírást, és persze próbálta illetéktelen szemek elől elrejteni. De talán most, közel százhuszonöt évvel később már nem számít. És én mégis úgy érzem betolakodó vagyok itt, nem nekem szánták ezeket a sorokat. Olvasom, és félreteszem ezt az érzést. Olvasok, nevetek, szomorkodom, és időnként magamra ismerek. Mert szinte mindannyian voltunk kisdiákok. Előfordult, hogy nem ment a matek; hogy valami csínytevésen kaptak; hogy valami nagy dologról álmodoztunk. Ezzel a fiúval közös az alap, és jó erre emlékeztetni magunkat.

A hasonmás kiadás két kötete és a szövegek olvasható átírása mellett Szalay Károly értékes, a Karinthy-családról szóló tanulmánya zárja a harmadik könyvecskét. Bónusz a kislemez a nagyszerű Mensáros László hangjával, aki a naplók néhány kedves, elgondolkodós vagy épp vicces bekezdését eleveníti meg.

Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók
 a., Mértani jegyzetek [napló 1898-99] (108 old.)
 b., Naplóm 1899-1900 (148 old.)
 
(Az OSZK-ban 3434 Quart. Hung. 1 és 2 jelzettel őrzött kéziratok hasonmásai.)
 c., Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók 1898-1899; 1899-1900 (144 old.)
 d., Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók (részletek). Elmondja: Mensáros László (kislemez)
Helikon, 1987; Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, 1987.

aki csak rövid posztokat akar olvasni, menjen a fészbukra

az instára

akárhová

akit semmi nem érdekel, ne olvasson semmit.


mivel a szövegek javarésze saját gyártmány, ha használni szeretnéd, megköszönném, hogy egy e-mailben értesítesz róla zsoltk07 kukac gmail pont com