2023. április 25., kedd

Alapozás

 Máshogyan olvasunk egy olyan könyvet, melynek szerzőjét személyesen is ismerjük. Valahogy az egyénisége, a hangja is ott van a szavak mögött. Ez a könyv nekem ilyen - és ha a múltkor elfogultságot emlegettem, most újból ugyanazt mondhatom. Örülök, hogy ismerhetem Erdei Ildikót és tanulhattam nála a Pünkösdi Teológián. A könyvben egy olyan ember szíve dobog, aki kész órákat tölteni valakivel, hogy Isten igazságait megvilágítsa számára.

Ez a könyv Ildi tanítványképző szolgálatának lényegét adja tömören a kezünkbe, főként gyülekezeti vezetőknek, vagy olyanoknak, akik foglalkoznak a hitben kezdőkkel. Bár tele van igehelyekkel, elsősorban azokra a legfontosabb témákra fókuszál, melyek egy friss megtértet általában érdekelnek; évtizedes tapasztalat alapján állt össze így ez a "tananyag". Azért az idézőjel, mert a bibliatanulmányozás mellett számára legalább annyira fontos a gyakorlati élet átadása is. Ennélfogva maga a könyv megközelítése is gyakorlatias, nem elvont, és nem "kánaáni" nyelvezetű. Józan és biblikus szemlélete, szeretetteli és határozott hangvétele iránymutató.

Ugyanakkor segédanyag, tehát elsősorban feldolgozásra vár, az egyes fejezeteket egyszerűen, jól érthetően fogalmazta meg. Egyszóval dolgozni kell vele! Ez a másik nagy erénye: az olvasót is munkára fogja, hiszen egy-egy témáról egy-egy közösségben lehet más a felfogás; ebben szabadságot ad nekünk. Egyúttal szerintem irány is mutat abban, hogy az itt nem szereplő témákat hogyan érdemes feldolgozni és tanulmányozni.

Hat nagy témakörrel foglalkozik, melyek külön fejezetekre oszlanak:

  1. Krisztus nélkül: mi a bűn, mi az evangélium, ki a Megváltó.
  2. Belépés Krisztus testébe: mit jelent a megtérés és újjászületés, a bűnbocsánat, a hit; mi a bemerítkezés jelentősége.
  3. Hívő ember a társadalomban: milyen kapcsolatunk legyen a környező világgal, hogyan jeleníthetjük meg Krisztust.
  4. Hitünk gyakorlatai: az úrvacsoráról, bibliaolvasásról, imádkozásról, böjtről és tizedről.
  5. Ajándékok: a kegyelmi ajándékokról és a közösség vezetéséről.
  6. Az emberiség jövője: a feltámadásról és ítéletről.

A könyv vázlatos szerkezete lehetővé teszi, hogy saját egyéniségünket bele tudjuk vinni a tanításba, miközben követjük a megadott menetrendet. Bárcsak minél többen használnák!

Imriné Erdei Ildikó: Alapozás. Segítség egyéni és kiscsoportos bibliatanulmányozáshoz
Segítség Köve Alapítvány, 2011, 120 old.
Itt megvásárolhatod!

aki csak rövid posztokat akar olvasni, menjen a fészbukra

az instára

akárhová

akit semmi nem érdekel, ne olvasson semmit.


mivel a szövegek javarésze saját gyártmány, ha használni szeretnéd, megköszönném, hogy egy e-mailben értesítesz róla zsoltk07 kukac gmail pont com