2009. november 18., szerda

Az emberiség felszámolása

C.S. Lewis: Az emberiség felszámolása avagy Elmélkedések az oktatásról, különös tekintettel a felsőbb osztályokban folytatott irodalomtanításra (The Abolition of Man)
Ford.: J. Füstös Erika
Harmat, 2007, 102 old.
Nehéz könyv, nehéz könyv! Pedig kicsi, rövid, ám mondanivalója sok emésztést, gondolkodást igényel. Egy irodalom-tankönyv ürügyén beszél az értékrend, az etika nélküli jövőről, az emberiség felszámolásáról. Mert ha nincs egy általános etika - ami minden kultúrában fellelhető, és amit általában természeti törvénynek szokás nevezni -, ha ettől megszabadulunk, mondván, legyőzzük a természetet, akkor nem más, mint az emberiség felszámolása válik valóra. Lewis gondolatai szokás szerint briliánsak, bár néhol most nehéz volt követni kíméletlen logikáját. Két hiányosságot azért felemlítek: egyrészt hiányzik a keresztyén talaj(bár benne van a könyvben, hogy célja nem elsősorban a keresztyén etika védelme, hanem általában az etikáé), másrészt ezzel összefüggésben az a következtetés, hogy a nagy felszámoló maga Sátán. Nagyon tanulságos viszont a függelék, melyben tematikusan összegyűjtött idézetek tanúskodnak az etikáról, erkölcsről (amit ebben a könyvben Taónak nevez).
aki csak rövid posztokat akar olvasni, menjen a fészbukra

az instára

akárhová

akit semmi nem érdekel, ne olvasson semmit.


mivel a szövegek javarésze saját gyártmány, ha használni szeretnéd, megköszönném, hogy egy e-mailben értesítesz róla zsoltk07 kukac gmail pont com